Comenzi şi informaţii la numărul de telefon
0721 620 910

Prima zi de şcoală

Prima zi de şcoală

Noul an şcolar bate la uşă şi, ca de fiecare dată, părinţii par a fi cei mai agitaţi, nervoşi şi poate nerăbdători.

Cei mici îşi văd de ritmul lor obişnuit, ca şi cum nimic nu s-a întâmplat. Şi te întrebi tu, ca părinte, ce nu înţelegi corect? Sau are copilul o problemă?

Prima zi de şcoală e altfel pentru tine

Ai făcut o mulţime de cumpărături. Te-ai pregătit ca şi cum tu vei începe un nou an şcolar. Faci liste, le modifici, mereu crezi că ai uitat câte ceva. Eşti stresată, mămico, pentru că nu ştii ce să faci mai întâi. Te îngrijorezi că nu ai apucat să calci uniforma, că poate nu ai luat tot ceea ce trebuia, alergi cu copilul la frizerie ca să aibă o tunsoare impecabilă, deşi tot cel mic va fi mai mult ca sigur nemulţumit.

E o goană nebună pentru că începe şcoala. În tot acest timp copiii noştri par relaxaţi şi, culmea, îşi doresc să îşi vadă colegii. Unii sunt chiar plictisiţi de atâta vacanţă şi abia aşteaptă să aibă parte de câteva năzbâtii.

Ghici ce?! Prima zi e stresantă doar pentru tine.

Ai grijă cum începi noul an

Da, ai auzit bine. Ai grijă cum începi tu noul an şcolar. Nu te arunca din prima zi să îi impui copilului o listă întreagă de condiţii, nu îl stresa că are teme restante din vacanţă (de regulă nu interesează pe nimeni asta, în afară de tine). Lasă copilul să se bucure de fiecare clipă şi nu îi transmite stresul tău. Important e să meargă la şcoală cu plăcere, aşa că doar ascultându-i poveştile despre colegi, o să-l faci să se simtă bine. Doar dându-i încredere că va avea rezultate mai bune decât anul trecut îl va ajuta să se simtă motivat.

Începutul e foarte important, de aceea propune-ţi ca acest an şcolar să fie distractiv. Explică-i că învăţând bine, va putea să se distreze mai mult în timpul liber.

Nu, nu vrei calificative bune, ci un copil fericit

Mulţi părinţi insistă pe performanţă, iar pentru ei FB pe linie înseamnă că au reuşit. Din păcate, deşi încurajarea dezvoltării unor abilităţi este mai importantă, nu este pe primul loc în mintea părinţilor. Mamele încă vor copii cu FB ca să nu râdă vecina de ei. Încă mai se fac comparaţii cu copiii din vecini, iar alţii par mereu a fi mai buni, mai deştepţi, mai frumoşi, mai ascultători. Crede-mă că faci o mare greşeală dacă gândeşti aşa. Sunt sigură că e mai important pentru tine să ai un copil fericit.

Respectă ritmul copilului! S-ar putea să ai o surpriză plăcută.

Nicoleta Fotău

Related Post