Copilul se teme de întuneric?
Conform studiilor 70 % dintre copii şi 10 % dintre adulţi se confruntă cu o reală problemă atunci când se stinge lumina.
Nu vă certaţi copilul şi nu îl jigniţi dacă insistă să doarmă cu lumina aprinsă. Tot mai mulţi părinţi sunt stresaţi de aceste temeri ale copiilor şi, în loc să acţioneze cu tact şi înţelegere, aleg revolta şi pedeapsa.
Ce se întâmplă de fapt în mintea acestor copii?
Frica se accentuează, copilul începe să se ascundă de teama de a nu fi certat din nou, iar în timp ajunge să dezvolte o fobie. Copilul va încerca pe cât posibil să evite reacţiile neplăcute ale adulţilor. Va tăcea, va suferi în linişte, iar replica de genul „Hai lasă că nu se întâmplă nimic” îi va rămâne în minte şi va şti că e de preferat să îşi ascundă sentimentele. Va fi convins că vorbind despre asta nu se va schimba nimic, ba chiar se va simţi luat în râs şi umilit.
Aşa zise „prostii” în viziunea adulţilor, pentru cei mici sunt adevărate şi reale probleme. Obligaţia noastră ca părinţi este să ne urmărim copiii şi să identificăm de timpuriu teama de întuneric pentru a împiedica în timp nictofobia.
Care este explicaţia raţională a fricii de întuneric?
Specialiştii spun că, în absenţa luminii, unul dintre cele mai importante simţuri ale noastre (văzul) este mult redus. Dacă animalele au un mecanism dezvoltat şi se pot acomoda foarte rapid la întuneric, la noi, oamenii, lucrurile stau diferit. În întuneric simţul auzului devine predominant şi amplificăm astfel orice sunet auzit. Avem senzaţia că pierdem controlul asupra mediului înconjurător şi devenim mult mai vulnerabili.
Odată cu trecerea timpului învăţăm să ne simţim în siguranţă în propria casă şi putem gestiona sentimentul de pericol. Cei mici însă nu au această capacitate, de aceea teama lor este simţită mult mai intens.
Cum te porţi cu copilul?
Tu eşti protectorul lui. Familia are obligaţia de a ajuta copilul să se simtă în siguranţă. Nu îi ignora teama şi nu îl face să se simtă prost pentru ceea ce simte. Nu vei face decât să îi amplifici frica şi să îi zdruncini încrederea în propria persoană.
Dă-i de înţeles că eşti lângă el şi că ceea ce simte este ceva normal.
Frica poate fi amplificată de anumite personaje din desene animate sau din jocurile online. Acţionează cu tact şi prin exemple pozitive, încearcă să îl ţii ocupat cu alte activităţi pentru a avea mai puţin timp liber pentru ceea ce îi face rău.
Obişnuiţi-vă cu întunericul. Staţi cu lumina stinsă şi povestiţi despre lucrurile frumoase, vorbiţi despre cum se schimbă totul în absenţa luminii. Studiaţi pereţii în întuneric, perdeaua, razele lunii care pătrund de afară, ascultaţi zgomotele nopţii şi creaţi poveşti amuzante despre ele.
Repet: nu îi ignora teama şi nu i-o amplifica!
Îţi mai recomand cărţile pentru copii Nocturn şi copilul neastâmpărat şi Am curaj!
Succes! Şi răbdare multă.
Nicoleta Fotău