Când sunt mici, copiii sunt concentraţi doar pe propria persoană. Specialiştii avertizează că acest lucru este ceva normal, de aceea nu trebuie să intri în panică dacă te confrunţi cu aşa zise crize de egoism ale copilului.
Cum se manifestă egoismul la copil?
La cei mai mici observăm că nu vor să împartă jucăriile, dulciurile, vor mereu să fie în centrul atenţiei.
Când mai cresc, vor mereu să fie ajutaţi de ceilalţi, pentru că ei sunt cei mai importanţi. Aşteaptă să le oferi totul pe tavă şi se simt nedreptăţiţi atunci când nu o faci.
Treptat devin preocupaţi de haine scumpe şi vor tot ceea ce e mai „bun” după părerea lor. Se laudă cu lucrurile de firmă în faţa colegilor şi ajung să îi umilească pe cei care nu au posibilităţi.
Atunci îţi dai seama că undeva ai greşit în educaţia copilului. Dar unde?
Ce să nu faci tu ca adult?
1. Nu îi cere să aibă răbdare!
Cei mici vor diferite lucruri fix în acel moment în care tu eşti concentrată pe altceva. Ei nu înţeleg de ce trebuie să aibă răbdare, de aceea pot avea o percepţie total diferită şi rezultate în consecinţă.
Copilul nu ştie să îşi concentreze atenţia pe un anumit lucru în momentul în care îşi doreşte cu intensitate un altul.
Selma Fraiberg, psihoanalist, povesteşte în cartea “Anii magici” cazul unei fetiţe de 5 ani, care rămâne încremenită în scaun la auzul vocii nervoase a mamei. Ea voia îngheţată într-un moment în care mama ei făcea curăţenie. Femeia se sperie crezând că are convulsii, însă fetiţa îi răspunde simplu că aşa are ea răbdare.
Aşadar un copil nu ştie cum să se opună propriei dorinţe şi cum să gestioneze anumite emoţii.
2. Nu îl obliga să facă lucruri pe care le refuză vehement
Să stabileşti nişte reguli e una, dar să te impui violent e alta. Mare atenţie la felul în care reacţionezi atunci când copilul refuză categoric un lucru. Cu violenţa şi cu furia nu vei obţine rezultatele dorite.
3. Nu îl face să se simtă ruşinat
Din nefericire mulţi părinţi recurg la a-şi face propriul copil să se simtă ruşinat. În prezenţa altor copii mai mici îi spun “Dă-i şi lui! Nu vezi că e mai mic decât tine?”, iar în prezenţa unor adulţi străini spun: “Nu ştiu ce să mă mai fac cu el. Ia uite ce frumos se poartă copilul dvs”. Şi lucrurile nu se termină aici, ci i se bate obrazul propriului copil.
Ei bine, aceasta este desigur o tactică total ineficientă.
4. Nu te amuza pe seama lui
Un alt comportament nepotrivit pentru un părinte este acela de a-şi lua peste picior propriul copil de faţă cu alţii. Crezând că faci bine, hazul tău de necaz îi va transmite o mare nesiguranţă.
Tot rău este să te amuzi văzându-i comportamentul şi să nu încerci să îl ajuţi să înţeleagă unde greşeşte.
Mare atenţie ca cel mic să nu se simtă încurajat să nu împartă, tocmai pentru că tu ai fost distrată de atitudinea lui.
5. Învaţă-ţi copilul să fie curat, ordonat, modest.
Explică-i de mic importanţa banilor şi ajută-l să înţeleagă că e mai bine să îţi cumperi lucruri după posibilităţi, cu care nu trebuie să te mândreşti. Ajută-l să înţeleagă faptul că e important să porţi lucruri care să te avantajeze, iar preţul lor nu are atât de mare importanţă.
6. Învaţă-l să ofere!
Fii un bun model şi oferă altora din puţinul pe care îl ai. Oferiţi împreună şi lasă-l să vadă bucuria din ochii oamenilor ajutaţi. Va avea un impact de o mie de ori mai mare decât mulţimea de vorbe spuse fără a fi de fapt ascultată.
Nicoleta Fotău