Comenzi şi informaţii la numărul de telefon
0721 620 910

Ce beneficii au cărţile pentru copii?

Fetiță care citeşte povești pentru copii

Cărţile pentru copii sunt cea mai bună alegere pentru timpul liber. O modalitate excelentă de a-i ajuta pe cei mici să afle o mulţime de lucruri despre ceea ce îi înconjoară, de a le oferi răspunsuri la întrebări care îi preocupă, dar pe care poate le ţin pentru ei şi mai ales de a le relaxa creierul, de a-i ajuta să gândească în mod corect.

Cât de important e să citim şi cum deosebeşti copilul care citeşte de cel care nu citeşte?

Orice carte pentru copii ajută la formarea culturii generale a copilului şi la îmbogăţirea vocabularului. Este cât se poate de vizibilă diferenţa între un copil care citeşte şi unul care îşi petrece timpul liber făcând diverse alte activităţi. De fiecare dată un mic cititor va găsi o modalitate mai elegantă de a exprima o idee. Un copil, care consideră lectura ceva plictisitor, va avea aşa zisul limbaj de lemn. Totodată diferenţa între copilul care citeşte şi cel care nu citeşte este vizibilă în capacitatea de a înţelege persoanele din jur.

Citind, copilul interacţionează cu o mulţime de stări şi personaje, empatizează cu ele. În timp copilul reuşeşte să se familiarizeze cu o mulţime de culturi şi de experienţe, îi creşte capacitatea de interpretare a lucrurilor şi gradul de înţelegere a lucrurilor.

La şcoală nu e destul

Orele de lectură din şcoli ajută foarte mult copiii, însă nu este suficient. Este important ca lectura să fie o practică obişnuită în casele noastre.

Citind mai mult, copilului i se va dezvolta abilitatea de a comunica, va avea mai multă încredere în el, va avea o mai bună abilitate de scriere. Capacitatea de a se concentra la un anumit lucru se menţine un timp mai îndelungat, iar creativitatea este mult mai mare decât la copiii care citesc mai puţin.

Cât trebuie să citească un copil?

Cărţile pentru copii au rolul de a captiva atenţia copiilor şi de a-i menţine conectaţi mai mult timp. Caută poveşti care să îi ţină cu sufletul la gură cel puţin 10 minute pe zi.

Citiţi împreună, dacă nu vrea să citească singur. Provoacă-ţi copilul să îţi citească o poveste sau, cel puţin un capitol dintr-o carte.

Câteva pagini pe zi vor face diferenţa. Ai grijă să alegi bine momentul de lectură. După o activitate solicitantă pentru copil, e posibil ca cititul să i se pară dificil. Caută un moment în care se simte relaxat, pentru a avea răbdare şi pentru a se putea concentra. Poate fi înainte de culcare sau, şi mai bine, lasă copilul să aleagă când să citească. Asigură-te că este atent la ce a citit şi roagă-l să comentaţi împreună. În acest fel te vei asigura că are un limbaj potrivit, clar.

Este recomandată citirea în ritmul fiecărui copil. Important este ca zi de zi să progreseze. Cu cât va citi mai des şi mai mult, cu atât va simţi nevoia să citească mai mult şi îşi va putea menţine interesul mai mult timp.

Ce cărţi îi dai să citească?

Copiii caută poveşti cu dialog, fără descrieri ample, care să îi plictisească. Ei vor acţiune multă, personaje noi, moderne, în care să se regăsească, dar totodată să îi ajute să viseze. Deşi mulţi au temeri, paradoxal caută personaje care pe alocuri îi sperie, dar în acelaşi timp le pot fi prieteni.

Este ideal să laşi copilul să aleagă. Rolul tău este să îi oferi cât mai multe alternative. El va selecta singur din ceea ce îi oferi tu.

Nu te zgârci la cărţi şi nu alege cele mai ieftine apariţii. Valoarea adevărată costă întotdeauna.

Nicoleta Fotău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Post