Tot mai mulţi copii cad victime dependenţei de tehnologie. Folosirea în exces a telefoanelor mobile duce la anumite tulburări de comportament, dar şi mai grav, la anumite afecţiuni fizice şi psihice.
La ce expunem copiii?
La nivel psihic folosirea incorectă a telefonului mobil duce la pierderea orientării în spaţiu, a tulburărilor de atenţie, dar şi la probleme de natură socială. Copilul are probleme cu integrarea în societate, pentru că se „mută” în mediul virtual. El nu mai vrea să trăiască în lumea reală, pentru că e plictisitoare, iar lucrurile neplăcute nu se pot schimba printr-un singur click.
La nivel fizic apar rapid problemele oculare, iar, datorită sedentarismului, copiii iau în greutate în exces. În timp vor apărea astfel probleme cardiovasculare.
Ce spun specialiştii?
Expunerea incorectă şi excesivă la lumina albastră poate duce la îmbătrânirea prematură a ochiului, iar pe timp îndelungat poate provoca orbirea.
Pe termen scurt efectele nu sunt cumulative, deoarece ochiul îşi revine imediat când ia pauză de la lumina albastră a telefonului, asemănătoare cu razele UV ca lungime de undă şi energie.
Oftalmologii avertizează să aplicăm regula 20-20: la fiecare 20 de minute de stat pe telefon, trebuie să privim 20 secunde în zare. Fireşte că acest lucru trebuie făcut în primul rând de noi, pentru a putea da un exemplu pozitiv copiilor.
De asemenea statul ore în şir pe telefon sau tabletă distorsionează coloana. Este foarte important să ne menţinem o poziţie corectă, dreaptă, iar ecranul pe care privim să fie pe cât posibil la înălţimea privirii.
Chiar dacă cea mai bună opţiune este aceea de a ţine copiii departe de telefoane, tot mai mulţi părinţi sunt de părere că nu e bine să îşi „izoleze” copiii de grup. În prezent există o mulţime de jocuri colective, unde cei mici îşi dau întâlnire în spaţiul virtual pentru a se lua la întrecere. Copiii care nu „vin la întâlnire” sunt excluşi şi simt că nu mai au subiecte de discuţie atunci când se întâlnesc cu prietenii. Ba chiar privind din perspectiva unui copil, prieten poţi fi în ziua de azi doar cu cel care preferă aceleaşi jocuri ca şi tine.
Copilul tău e deja dependent de un device?
Se trezeşte cu gândul la jocuri? Are un somn agitat? Refuză să iasă afară la joacă pentru că toţi prietenii lui sunt doar la un click distanţă? Atunci când intră în contact cu alţi copii, vorbeşte doar despre jocuri? Când aude o notificare pe telefon, se grăbeşte să o deschidă? Refuză să aveţi o activitate de familie doar pentru că urmează un live pe canalul lui preferat? A renunţat la orice obicei sănătos? Trebuie să stai mereu cu gura pe el pentru a îşi face curat în cameră? Ar fi în stare să mânânce cu ochii în telefon? Sau şi mai grav, să nu mânânce? Atunci e clar că ai un copil dependent de tehnologie.
Copiii mai mici dezvoltă fobii
Dacă la copiii mai mari, lucrurile par mai simple, cu cei sub 10 ani putem avea probleme neaşteptate. Datorită unor personaje pe care cei mici le ştiu la modă şi vor să le urmărească neîncetat, se dezvoltă adevărate fobii. Incapacitatea lor de a discerne între virtual şi realitate îi face să simtă alături acele personaje, unele mai hidoase decât altele. Copiii ajung să se teamă de orice umbră, aprind toate luminile în casă, sunt cu privirea aţintită în toate părţile pentru că sunt convinşi că vreun personaj le poate apărea în casă. Unii dintre ei ajung să facă atacuri de panică şi, paradoxal, vor vrea să privească neîncetat acelaşi personaj, pentru că, în caz contrar acesta s-ar putea supăra.
Tu, ca părinte, ai toată puterea
Când ai deja un copil dependent de telefon, ai nevoie de multă răbdare, calm şi fermitate. Încearcă să îl ţii ocupat, cât de mult poţi, cu altceva. De preferat cu un sport care îi place sau cu activităţi creative. Ideal ar fi să îi dezvolţi pasiunea pentru lectură. Fireşte că un copil dependent de telefon va refuza iniţial să citească. Va spune că este plictisitor, nu va avea răbdare şi nimic nu i se va părea interesant. Caută să citiţi împreună cărţi amuzante, cu personaje în care să se regăsească, încercaţi să comentaţi totul cu umor.
Lasă-i cât mai puţin timp pentru online, dar fără să îi impui. Ajută-l să conştientizeze pericolele. Copilul trebuie să înţeleagă că îi eşti prieten, nu duşmanul fericirii lui. Citiţi împreună articole despre efectele nocive ale telefonului. Oferă-i studii concrete, pentru a nu părea tu un părinte demodat şi autoritar.
Nu uita, educaţia se face cu dragoste, răbdare, înţelepciune şi multă blândeţe.
Nicoleta Fotău