Copiii intră pe TikTok pentru a se amuza la vederea unor video-uri, așa am fi tentați să credem la prima vedere.
Ei sunt atrași de orice le poate oferi senzații tari iar tot ceea ce sună ca o provocare le captează rapid atenția. Pe această idee s-au creat o serie de jocuri care au la bază provocări extreme.
De-a lungul timpului au murit copii din cauza acestor jocuri online. De balena albastră ai auzit cu siguranță. Ce este însă blackout challenge? Așa zisul joc cu eșarfa este o provocare extrem de periculoasă.
De ce e atras copilul de acest joc?
Simplu… este ceva diferit. Îl provoacă să trăiască o senzație unică și are impresia că este un act controlat. Este încântat că va simte senzația lipsei de aer, este tentat de a se filma cu telefonul și de a-și încărca ulterior filmulețul pe platformă. Copilul este convins că nu este nimic periculos în asta.
Ce i se cere copilului?
Să folosească o eșarfă, un fular, o frânghie sau o curea și să își înfășoare în jurul gâtului. Scopul este acela de a rămâne cât mai mult timp fără aer. Încercarea este desigur filmată cu propriul telefon.
Copiii pierd controlul și mor
Încercarea de a simți senzația de sufocare duce adesea la moarte. La începutul acestui an o fetiță de 10 ani din Palermo a fost dusă la spital în comă. Ea a fost găsită fără suflare în baie de către sora ei de 5 ani. Fetița nu a mai putut fi salvată. Cureaua, cu care se strânsese de gât în timp ce se filma cu telefonul mobil, i-a fost fatală.
Săptămâna aceasta în Bistrița un elev de 14 ani a murit din cauza aceluiași joc. Probabil că a răspuns provocării de pe TikTok dintr-un act de teribilism. Un elev de nota 10, campion la dans sportiv, un copil model.
Au fost mai multe cazuri de genul acesta în toată lumea. Și deși atunci când se mediatizează un caz, jocul poate fi blocat, imediat e posibil să apară un altul care să facă același lucru.
Jocuri tot mai periculoase
De Litera X ai auzit? Este o tendință în Snapchat și, deși aparent este vizat doar cel care adresează insulte dureroase, se crede că în spate este o formă de agresiune cibernetică și copiii pot fi încurajați să se sinucidă.
Din întâmplare poți da peste provocări de genul: introdu o monedă în priză după ce ai scos rama de plastic etc.
Așa că mare atenție la ce face copilul tău! Poate nu îți plac jocurile online, dar nu strică să îi împărtășești bucuria pentru a afla la ce se uită de fapt.
Pericolul din păcate poate fi ascuns în cel mai inofensiv video iar o clipă de neatenție i-ar putea costa viața pe copii.
Eu am scris cartea Am curaj! tocmai inspirată din balena albastră și Momo. O găsiți aici